Navigatie overslaan

Arbeidsongeschikt en pensioen: gaat dat samen?

Foto van auteur Emile de Hosson door Emile de Hosson||6.463 x gelezen

Als je werkt, krijg je salaris. Meestal bouw je dan ook pensioen op. Word je arbeidsongeschikt? Dan krijg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV. De arbeidsongeschiktheidsuitkering loopt door tot je pensioen. Daarna ontvang je een pensioenuitkering. Klinkt allemaal logisch! Maar als je er iets beter naar kijkt, zijn er toch nog wel wat haken en ogen. Daarom leggen wij aan je uit: arbeidsongeschikt en pensioen: gaat dat samen?

arbeidsongeschikt en pensioen - man fysiotherapie
Foto door Matthias Zomer (Pexels)

Arbeidsongeschikt en pensioen: zoals het vroeger was

Vroeger was het misschien simpeler: zowel de AOW als pensioen via je werkgever gingen in op 65 jaar. Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, zoals de WAO, WIA en Arbeidsongeschiktheidspensioen liepen door tot 65 jaar. Dat sloot netjes op elkaar aan en er was geen probleem.

Zoals het nu is: alles van de overheid (AOW, WAO, WIA)

Van de overheid krijg je AOW. Dit gebeurt via de Sociale VerzekeringsBank (SVB). Je krijgt AOW als je je AOW-leeftijd bereikt. Dit is voor iedereen anders, ergens tussen de 66 en de 68 jaar. Van de overheid krijg je ook een wettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO en WIA). De WAO en de WIA worden betaald door het UWV. De WAO en WIA stoppen bij de AOW-leeftijd, dus dit sluit nog steeds goed op elkaar aan. Zijn deze afkortingen onduidelijk? Lees dan deze blog over de WIA, WGA, IVA en Wajong.

De pensioenleeftijd in je pensioenregeling via de werkgever is waarschijnlijk niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. Mogelijk heb je een stukje pensioen met pensioenleeftijd 65 jaar. Dan krijg je mogelijk een stukje pensioen met 67. Dat sluit dus niet aan bij je AOW-leeftijd. Via je pensioenregeling ben je misschien ook verzekerd voor een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat loopt door tot je pensioenleeftijd… maar welke? Meestal wordt deze gekoppeld aan de AOW-leeftijd, net als de WAO en WIA. Lees hier hoe het tegenwoordig werkt met de AOW-leeftijd

Opletten dus!

Daardoor moet je goed opletten: welke uitkeringen krijg je? Wanneer stoppen ze? En wanneer krijg je pensioen? Het is zaak om dat goed te bekijken. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kom erachter hoeveel aow jij krijgt

 

Tegelijk arbeidsongeschikt en pensioen: mag je je pensioen uitstellen?

Het kan voorkomen dat je zowel een arbeidsongeschiktheidsuitkering als een pensioenuitkering tegelijkertijd ontvangt. Bijvoorbeeld als je een pensioen hebt dat op 65 jaar ingaat terwijl de WIA-uitkering nog doorloopt. Meestal is er geen probleem. Je ontvangt alleen tijdelijk een hoger inkomen. En misschien betaal je iets meer belasting. Behalve bij een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering:

Een regeling voor (aanvullend) arbeidsongeschiktheidspensioen moet rekening houden met een mogelijke samenloop met uitkeringen van ouderdomspensioen, overbruggingspensioen of prepensioen. Bij samenloop van de uitkeringen kan de arbeidsongeschiktheidsuitkering daardoor gekort worden. Dit wordt gedaan zodat het gezamenlijk inkomen niet hoger wordt dan het salaris was. Deze bepaling noemen we een anticumulatiebepaling. Kijk in je reglement of een dergelijke bepaling is opgenomen.

Je zou kunnen bedenken dat je in deze situatie je pensioen gaat uitstellen. Maar dat moet wel kunnen volgens je pensioenreglement. Tot 2017 kon het niet, omdat je door moest werken om te kunnen uitstellen. Gelukkig is die regel gewijzigd. Maar...het is daardoor nog niet zeker of het kan in jouw geval. Vraag daarom je pensioenuitvoerder of je kunt uitstellen, want het is voor jou financieel beter om niet onder de anticumulatiebepaling te vallen.

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.