Navigatie overslaan

Een huis huren

Of je nu op zoek bent naar je allereerste stekje, tijdelijk ergens wilt wonen of een nieuwe fase in je leven ingaat, het huren van een huis biedt je de vrijheid om jouw eigen plekje te creëren zonder de langdurige verplichtingen van een koopwoning.

Kom je er niet uit of snap je iets niet? Stel dan hieronder je vraag aan ons. Gratis en vrijblijvend.
een huis huren - man pakt doos in
Foto door Karolina Grabowska (Pexels)

Laag inkomen? Ga voor sociale huur

Op zoek naar een betaalbare woning en heb je niet veel inkomen? Overweeg dan een sociale huurwoning. Deze woningen hebben een maximale huurprijs van € 808,06 per maand in 2023. Wat zo fijn is aan sociale huur? Je kunt huurtoeslag aanvragen, waardoor je huur nog lager wordt.

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een wat lager inkomen. Daarom mag je alleen een sociale huurwoning huren als je inkomen onder een bepaalde grens valt. Zo krijgt iedereen de kans om een een huis te huren. Bekijk of je aan de voorwaarden voldoet. Zo kun je misschien wel die perfecte plek vinden zonder je portemonnee te veel te belasten!

Meer te besteden? Ga dan voor vrije sector

Op zoek naar een woning in de vrije sector? Hier heb je meer keuzevrijheid, zonder strenge huurprijs- en inkomenslimieten. Dat betekent dat je een huis kunt vinden dat perfect past bij jouw wensen en budget. Onthoud wel dat vrije sector woningen geen recht geven op huurtoeslag en vaak duurder zijn. Omdat ze duurder zijn, geldt er vaak een inkomenseis. Dit betekent dat je moet aantonen dat je de huur kunt betalen.

Het mooie is: meestal hoef je je niet in te schrijven zoals bij sociale huurwoningen. Geen gedoe met lange wachttijden dus. Dit is vooral handig als je snel een nieuwe plek zoekt. Wil je in een grote stad wonen? Dan heb je vaak alsnog te maken met wachttijden. Hierdoor zijn de prijzen ook een stuk hoger dan in kleinere steden of dorpen.

Heb je een huurhuis op het oog? Zorg ervoor dat je je financiën goed op orde hebt, zodat je comfortabel kunt wonen zonder financiële stress.

Huren of kopen?

Een koophuis is een verstandige keuze voor de toekomst, maar er komen ook veel extra kosten bij kijken die je niet hebt bij een huurhuis. Twijfel je of kopen de beste keuze is? Bekijk hier alle voor- en nadelen van een huren en kopen.

Huurwoning gevonden? Denk hieraan

Controleren van de huurovereenkomst

Yes, je gaat bijna je nieuwe huurwoning betrekken! Maar voordat je de sleutels krijgt, is er nog een belangrijk puntje: de huurovereenkomst. Vind je het lastig om te begrijpen? Vraag gerust hulp aan iemand die hierin thuis is. Het is goed om te begrijpen wat er allemaal in staat. Zorg dat je snapt wat wel en niet bij de huurprijs inzit, zoals reparaties. En borg? Daar kun je ook duidelijke afspraken over maken. Oh, en onthoud dat verhuurders de huur jaarlijks een beetje mogen verhogen. De Woonbond heeft een tool waar je het huurcontract kan checken.

Ga je samenwonen? Overweeg een samenlevingscontract

Klaar om de volgende stap te zetten en samen te gaan wonen? Denk dan ook eens aan het opstellen van een samenlevingscontract. Hoewel het niet verplicht is, biedt zo'n contract duidelijkheid over de verdeling van de geldzaken en eigendommen. Het kan toekomstige onenigheden voorkomen.

Bespaar op vaste lasten

Waarom zou je meer betalen dan nodig is? Bespaar op je vaste lasten! Van energie tot internet en verzekeringen, er zijn vaak mogelijkheden om slimmer te kiezen en geld in je zak te houden.

Spaar maandelijks voor belastingen

ls huurder krijg je jaarlijks te maken met gemeentebelasting. Soms een paar honderd euro in totaal. Dat kan best even slikken zijn als je er niet op rekent. Slimme zet: zet elke maand een beetje opzij, zodat het niet als een grote kostenpost voelt. En als het écht niet lukt? Kwijtschelding aanvragen kan, maar pas op, er zitten wat haken en ogen aan. Dus denk goed na voordat je die stap zet!

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.